PASKOV

Sbor dobrovolných hasičů

Bez hasičů by bylo v Paskově mrtvo (článek 5+2)

PASKOV - Hned dva sbory dobrovolných hasičů (SDH) má Paskov– SDH Paskov a SDH Oprechtice. Tentokrát představujeme SDH Paskov. Jedná se o velmi aktivní spolek, který se činí nejen u výjezdů k požárům, nehodám, ale stará se i o bohaté kulturní vyžití paskovských občanů.

 

 

Dobrovolní hasiči v Paskově letos oslaví 137 let od založení sboru a těší se docela velké základně, která čítá 56 registrovaných členů. Výjezdová jednotka se v loňském roce rozrostla o čtyři nové členy a dále se jednotka stala výjezdovou.

 

"Druhý výjezd zajišťují s jedním vozidlem vycvičení hasiči ze sboru Oprechtic. V celkovém součtu máme 36 hasičů připravených k výjezdům," říká členka tamního sboru Kateřina Biedrawová a dodává, že hasiči z Paskova zasahují i mimo katastr města. "V loňském roce to bylo devětadvacetkrát," upřesňuje.

Paskovští dobrovolní hasiči jsou vybaveni dvěma cisternami, jedním dopravním automobilem se zásobou vody a jedním autobusem. Jako druhý výjezd funguje cisternový automobil s dislokací v místní části Oprechtice.

Kromě výjezdové jednotky se hasiči starají také o rozvoj přibližně 25 dětí a podporují je v požárním sportu. "Tréninky máme téměř každý den v týdnu a dovednosti jsou pak zúročeny na víkendových soutěžích nejen Moravskoslezské ligy mladých hasičů," doplňuje Kateřina Biedrawová

Paskovští hasiči se starají i o kulturní vyžití ve městě. Každoročně otevírají plesovou sezónu v místním komunitním centru, na jaře pak pro veřejnost pořádají stavění a kácení máje. S příchodem léta pomáhají při organizaci akce s názvem Den města Paskov a pořádají také Hasičskou soutěž v rámci Moravskoslezské ligy mladých hasičů.

V polovině léta, kdy se v Paskově koná pouť, občané přicházejí do hasičárny pobavit se na dvoudenní zahradní slavnost, v září se pak s létem loučí v podobě hasičské zábavy. "Program je nabitý a tak jako v jiných obcích a městech se naši hasiči těší velké podpoře městského úřadu," říká místostarosta Paskova Zdeněk Bělík.

 

Autor: Marie Stypková (zdroj: http://frydek-mistek.5plus2.cz/61973/bez-hasicu-by-bylo-v-paskove-mrtvo)

 

Originál článku :

 

Sbor dobrovolných hasičů v Paskově

            Město Paskov má sbory dobrovolných hasičů hned dva – SDH Paskov a SDH Oprechtice. Dnes máme tu možnost představit SDH Paskov. Jedná se o velmi aktivní spolek, který se činí nejen u výjezdů k požárům, nehodám, likvidacím hmyzu či odstranění nebezpečných stavů, ale pořádá i mnoho akcí pro občany města během celého roku.

            Dobrovolní hasiči v Paskově letos oslaví 137 let od založení sboru a těší se docela velké základně, která čítá 56 registrovaných členů. Výjezdová jednotka se v loňském roce rozrostla o 4 nové členy a dále se jednotka stala dvou výjezdovou. Druhý výjezd zajišťují s jedním vozidlem vycvičení hasiči ze sboru Oprechtic. V celkovém součtu má JSDH Paskov nyní 36 hasičů připravených k výjezdům. Hasiči z Paskova zasahují i mimo katastr města a v loňském roce vyjeli celkem k 29 zásahům. JSDH Paskov je vybaven dvěma cisternami, jedním dopravním automobilem se zásobou vody, jedním autobusem a jako druhý výjezd funguje cisternový automobil s dislokací v místní části Oprechtice.

            Kromě výjezdové jednotky se hasiči starají také o rozvoj přibližně 25 dětí a podporují je v požárním sportu, tréninky probíhají téměř každý den v týdnu a dovednosti jsou pak zúročeny na víkendových soutěžích nejen Moravskoslezské ligy mladých hasičů.

            Jak již bylo řečeno v úvodu, hasiči se starají i o kulturní vyžití ve městě, každoročně otevírají plesovou sezónu v místním Komunitním centru, na jaře pak pro veřejnost pořádají Stavění a Kácení Máje. S příchodem léta pomáhají při organizaci Dne města Paskov a pořádají Hasičskou soutěž v rámci Moravskoslezské ligy mladých hasičů. V polovině léta, kdy se v Paskově koná pouť, se občané přicházejí na hasičárnu pobavit na dvoudenní zahradní slavnost a v září se s létem loučí v podobě hasičské zábavy.

            Program je nabitý a tak jako v jiných obcích a městech se i Paskovští hasiči těší podpoře městského úřadu. Tímto děkují všem věrným příznivcům a doufají v brzkou shledanou u dalších hlavně těch pozitivních akcích.

 

Kateřina Biedrawová (člen SDH Paskov)            Zdeněk Bělík místostarosta města (člen SDH)

Plán akcí 2024

20.1. ples SDH

30.4. stavění máje

10.8. předpouťová zahradní slavnost

 

 

Partneři SDH