PASKOV

Sbor dobrovolných hasičů

Cvičení v hypermarketu se zaměřilo na teroristický útok

Více než stovka zasahujících ze 4 složek IZS, z toho přes 50 profesionálních a dobrovolných hasičů, se zapojila do úterního (7.10.2008) dopoledního cvičení ve frýdecko-místeckém hypermarketu Tesco a v jeho nejbližším okolí, odkud bylo hlášeno uložení nálože, tedy nástražného výbušného systému. 

 Uvnitř hypermarketu – nedaleko pokladen – byla skutečně nalezena igelitová taška s podezřelým obsahem. Při klidné evakuaci desítek zákazníků i zaměstnanců, kteří o cvičení nevěděli (negativně reagovalo jen minimum z nich) vybuchla druhá nálož v osobním autě na parkovišti před hypermarketem.

 Zatímco nálož uvnitř hypermarketu se podařilo zajistit a zneškodnit, venkovní výbuch (imitovaný dýmovnicemi) způsobil tři úmrtí a 52 zranění různého rázu. V roli figurantů se uvnitř i venku představily kvalitně namaskované studentky Střední zdravotnické školy ve Frýdku-Místku a mnohdy příliš rozjaření studenti SOŠ a VOŠ PO Frýdek-Místek. Výbuch rovněž způsobil požár části střechy hypermarketu.

 Na místo vyjelo celkem 7 jednotek hasičů celkem se 13 vozidly, z toho 4 vozidla s jednotkou HZS MSK ze stanice ve Frýdku-Místku. Dobrovolní hasiči byli z obcí Frýdek, Frýdlant nad Ostravicí, Dobrá, Paskov, Brušperk a Nošovice. Spolu s nimi zde zasahovala Policie ČR s pyrotechniky a psovody, Zdravotnická záchranná služba a Městská policie Frýdek-Místek.

 Hasiči využívali k vynášení raněných z vnitra hypermarketu i z parkoviště nevytyčené místo dýchací techniku, vedle toho hasili požár střechy z automobilového žebříku. Pomáhali zdravotnickým záchranářům i při ošetřování. Do záchrany zraněných se zapojily všechny složky IZS.

 Nakupující až na minimum brblajících seniorů čekali ve vyhrazeném prostoru na parkovišti v dešti a sledovali se zájmem počínání záchranných složek. Po hodině se mohli vrátit dovnitř pro své naplněné košíky, kde mnohdy nechávali deštníky i nákupní tašky.

 Zasahující složky si mj. vyzkoušely vzájemnou komunikaci a koordinaci při tomto složitějším zásahu. Poslední podobné cvičení se v Moravskoslezském kraji konalo před více než 3 lety.

 

Zasahující technika hasičů + počty:

 

HZS MSK, HS Frýdek-Místek

  I. vůz CAS 24 LIAZ 1+3

  II. vůz CAS 32 T815 1+2

 AŽ 37 Mercedes 1+1

 TA Nissan 1+2

 

JSDH obce Frýdek-Místek

 o CAS 20 T 815 Terno 1+3

 o CAS 25 RTHP 1+3

 o Autobus 1+1

  

JSDH obce Frýdlant n/O

 o CAS 24 Renault 1+4

  

JSDH obce Dobrá

 o CAS 24 Renault 1+3

  

JSDH obce Paskov

 o CAS 15 Renault 1+5

 o DA 12 Renault 1+3

  

JSDH obce Brušperk

 o CAS 25 LIAZ 1+5

  

JSDH obce Nošovice

 o CAS 25 Š. RTHP 1+5

  

Petr Kůdela

tiskový mluvčí

HZS Moravskoslezského kraje

Plán akcí 2024

20.1. ples SDH

30.4. stavění máje

10.8. předpouťová zahradní slavnost

 

 

Partneři SDH