PASKOV

Sbor dobrovolných hasičů

Požár haly na armatury v Paskově se obešel bez zranění

Hodnoty za mnoho milionů korun zachránili hasiči při úterním zásahu v požáru výrobní haly na armatury pro strojírenství a plynárenský průmysl v Paskově (okres Frýdek-Místek). Od dopoledne hořela část objektu zhruba o půdorysu 15 x 8 metrů, vysoká 6 metrů. Požár se obešel bez zranění.

 

Požár nahlásil zaměstnanci firmy Servis Armatur, kteří uvnitř pracovali a všimli si ohně. Vyběhli ven a požár nahlásili na tísňovou linku hasičů krátce před desátou hodinou dopolední.

Na místo bylo vysláno celkem sedm jednotek hasičů – dvě jednotky ze stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Frýdek-Místek a Nošovice, dobrovolní hasiči Paskov, Paskov-Oprechtice, Krmelín a Vratimov a podnikoví hasiči ze sousedního areálu firmy Biocel Paskov. Při zásahu používali výškovou techniku – tři automobilové plošiny.

Celý  spojený objekt má na délku přes 30 metrů, na šířku osm metrů. Tvoří jej dvě haly a uprostřed mezi nimi stojí čtvercová administrativní budova. Hořela jedna z hal. Hasičům se podařilo uchránit prostřední administrativní budovu před ohněm, tedy i sousední druhou halu.

Hasičům se podařilo vytáhnout z hořícího objektu tři kovové barely se zhruba 600 litry kerosinu, zachránili také strojírenský agregát za 6 milionů korun, svařovací soupravy a další materiály. CNC stroj zůstal uvnitř, ale chráněný pod plechy ze střechy.

Kolem poledne dostali hasiči celý požár pod kontrolu. Rozebírání  plechové střešní krytiny, plechového oplášťování  haly a zateplení s dohašováním malých ohnisek a odvětráváním přetlakovými ventilátory se může protáhnout až do tmy.

Škoda ještě nebyla vyčíslena, majitel ji na místě odhadoval na několik milionů, v závislosti na tom, co za zařízení uvnitř zůstalo. Po uhašení požáru přijdou na řadu vyšetřovatelé HZS MSK a Policie ČR, kteří si prohlédnou požářiště uvnitř.

Aktualizováno:

Dnes po 14. hodině odjela od místa požáru většina hasičských jednotek, na dohašování a hlavně kontrolu požářiště zde zůstali až do středečního rána dobrovolní hasiči z Paskova.

Výše škody: Odhad HZS MSK je okolo 5 milionů korun, může se změnit (zvýšit) - protože majitel haly dnes ještě nebyl celou škodu schopen vyčíslit – až podle zítřejší obhlídky zbytků haly.

Příčina vzniku požáru: dosud v šetření, ve středu (zítra) ráno je na programu obhlídka požářiště.

Není vyloučeno, že celá hala bude muset být zbourána (zborcená střecha, zničené nosné trámy, špatná statika stěn z polystyrenu a betonu (tedy dvě polystyrenové vrstvy uprostřed zalité betonem).

 

 Foto na Požáry.cz Odkaz

Plán akcí 2024

20.1. ples SDH

30.4. stavění máje

10.8. předpouťová zahradní slavnost

 

 

Partneři SDH