PASKOV

Sbor dobrovolných hasičů

Skládka v Řepišti je uhašena, nebezpečí pominulo

Požár vypukl na skládce průmyslového odpadu. Ohlášen byl tři minuty po osmnácté hodině. Vítr nesl kouř směrem na Havířov a Vratimov. Intenzivní zápach cítili například obyvatelé Horních Bludovic, Šenova nebo Havířova-Podlesí a Bludovic. „V Řepišti došlo k zahoření skládky, kde jsou skladovány plasty a izolační materiály. Požár likvidovalo deset jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

 

Další jednotky prováděly měření škodlivin v ovzduší v jednotlivých regionech. U citlivější jedinců by mohly zplodiny vyvolat nežádoucí reakce organismu. Lidem jsme proto doporučovali nevětrat domácnosti a omezit pohyb venku“ řekl operační důstojník hasičského sboru.

Lidé z Havířova začali na zápach upozorňovat s tím, že mají podezření, že v ulicích hoří plastové kontejnery na odpad. Hasiči však potvrdili, že se skutečně jedná o zápach pocházející z požáru skládky z asi deset kilometrů vzdáleného Řepiště. „Hasiči měřili koncentrace například v ulicích J. Gagarina a J. Vrchlického, kde byl zápach intenzivní,“ dodal operační důstojník.

Upozornění obyvatelstvu tlumočili také strážníci městské policie. Autohlídky projížděly ulicemi a z reproduktorů vyvolávaly doporučení nevětrat a nepohybovat se venku. „Požádali jsme městskou policii o spolupráci při informování obyvatel lokalit, kam vítr zplodiny unáší. Například z Vrchlického ulice nám jeden občan popisoval, že cítí sladko v ústech a pálení v krku. Ze své zkušenosti to přirovnával k chemickému procesu, který právě souvisí se spalováním plastů. Havířovská jednotka v místě sice nenaměřila žádné rizikové množství nebezpečných prvků, přesto byla aktivována specializovaná jednotka z Frenštátu pod Radhoštěm. Ta se svou chemickou laboratoří monitorovala lokality ve směru proudění větru od hořící skládky,“ doplnil informace operační důstojník.

Požár se hasičům podařilo zvládnout před dvaadvacátou hodinou. „Místo je pod kontrolou, jednotky se balí. Příčina vzniku je zatím v šetření. Šíření zplodin zmírnil déšť,“ informoval ještě večer operační důstojník.

Zdroj: MS Deník

Plán akcí 2024

20.1. ples SDH

30.4. stavění máje

10.8. předpouťová zahradní slavnost

 

 

Partneři SDH