PASKOV

Sbor dobrovolných hasičů

Večerní požár skládky v Řepišti se obešel bez větších zdravotních komplikací

Jedenáct jednotek hasičů celkem se 17 vozidly zasahovalo v úterý 29.9.2009 večer a v noci u požáru legální skládky průmyslových odpadů v Řepišti (okres Frýdek-Místek). Požár s nulovou škodou se obešel bez zranění, někteří obyvatelé havířovské části Podlesí si stěžovali na podivný zápach v ovzduší. Měření Chemické laboratoře HZS MSK z Frenštátu pod Radhoštěm a profesionálních hasičů ale žádné škodliviny v ovzduší neprokázalo.

 

Operační středisko hasičů bylo informováno o požáru skládky v Cihelní ulici v úterý krátce po 18. hodině. Na místo vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic Ostrava-Zábřeh, Nošovice a Frýdek-Místek, s nimi osm jednotek dobrovolných hasičů z obcí Vratimov, Paskov, Řepiště, Nošovice, Frýdek-Místek (Frýdek), Krmelín, Ostrava-Hrabová a Ostrava-Radvanice.

Požár především plastových materiálů, vylučujících dým, se jim podařilo dostat pod kontrolu během dvou hodin pomocí pěny. Například ze stanic HZS MSK v Ostravě-Zábřehu a Nošovicích přijely dva speciální (kombinované) hasicí automobily s velkými zásobami pěnidla, které pěnu vytváří po smísení s vodou. Požár byl zcela uhašen za další hodinu, přesněji dvě a čtvrt hodiny před úterní půlnocí. Poslední hasičská vozidla odtud odjížděla na základnu kolem půlnoci.

Několik obyvatel Havířova volalo zhruba od 19:30 hodin na operační středisko hasičů a na Městskou policii v Havířově, že je pálí v krku a že mají nasládlou příchuť v ústech. Hasiči ve spolupráci se strážníky okamžitě informovali další obyvatele, aby raději nevětrali a nevycházeli ven kvůli možnému výskytu škodlivin v ovzduší. Do Havířova a okolních obcí byli ihned povoláni pracovníci Chemické laboratoře HZS MSK z Frenštátu pod Radhoštěm, ale žádné nebezpečné zplodiny v ovzduší nenaměřili, stejně jako vybraní hasiči se svými měřicími přístroji. Ve středu ráno jsme neměli žádnou informaci o tom, že by někdo musel vyhledat lékařské ošetření.

Příčina vzniku požáru nebyla ve středu ráno známá. Šetří ji vyšetřovatel hasičů ve spolupráci s Policií ČR, kteří počkali s podrobným zkoumáním požářiště až na rozednění.

Zdroj: HZSMSK

 

Plán akcí 2024

20.1. ples SDH

30.4. stavění máje

10.8. předpouťová zahradní slavnost

 

 

Partneři SDH