PASKOV

Sbor dobrovolných hasičů

Již 23 zraněných po srážce vlaků u Paskova

Celkem 23 zraněných napočítali zástupci zasahujících složek během dopoledne po srážce osobního vlaku, taženého dieselovou lokomotivou, s motorovým vlakem u železniční stanice Paskov (okres Frýdek-Místek).

 

Deset zraněných bylo převezeno sanitkami do nemocnice ve Frýdku-Místku, několik dalších do ostravských nemocnic ve Vítkovicích a Fifejdách a dva přeletěli vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Není hlášeno žádné úmrtí. (NEW: Celkem bylo zraněno 42 osob, z toho 2 těžce, 7 osob bylo hospitalizováno v nemocnicích.)

Nehoda se stala v pondělí 16.2.2009 kolem deváté hodiny ranní na jednokolejné neelektrifikované trati u Paskova ve směru na Vratimov. Na místo vyjelo vedle rychlé záchranné služby a dalších záchranných složek i pět jednotek hasičů dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic Frýdek-Místek a Nošovice, drážní hasiči (SŽDC, s.o., Ostrava), podnikoví hasiči z Biocelu Paskov a dobrovolní z Paskova.

Hlavní náplň činnosti hasičů bylo vynášení zraněných z vlaků, další pomoc zraněným a spolupráce s rychlou záchrannou službou. Nemuseli vyprošťovat žádného zaklíněného cestujícího. Na místo přijel ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku i kontejnerový automobil s kontejnerem plným sorbentu, protože prvotní informace hovořily o úniku nafty z dieselové lokomotivy. Naštěstí šlo pouze o vodu, patrně z parního topení. Sorbent tedy nemusel být použit.

Kolem desáté hodiny bylo místo zásahu předáno drážním hasičů. Z Bohumína by měl do Paskova přijet vyprošťovací vlak, protože tažný vůz (hnací jednotka) motorového vlaku při srážce vykolejil.

Plán akcí 2024

20.1. ples SDH

30.4. stavění máje

10.8. předpouťová zahradní slavnost

 

 

Partneři SDH